Jadeitt

Jadeitt - Jadeite

Jadeitt er det andre medlemmet av Jade familien, som er et Pyroksen mineral, i motsetning til  Nephritt som er en Aktinolitt. Den kommer i en rekke farger, den mest kjente av dem er en semi-transparent smaragdgrønt jadeitt kjent som "Imperial Jade". Jadeitt er også funnet i grønn (lys eple til dyp grønn), lavendel, hvit, rosa, rød, gul, svart, blå og oransje. De fleste av disse ettertraktede krystallene er funnet i Myanmar, det som en gang var Burma. Grønn Jadeitt er notert som verdens mest verdifulle krystall, da et smykke med denne krystallen ble kjøpt for en enorm sum, høyere enn rød Diamant.

Jadeitt er en krystall som gir mye harmoni, og bringer samhørighet til grupper av mennesker, enten familie, venner eller kolleger. Den styrker relasjoner og hjelper oss å komme seg etter et tap eller separasjon. Som alle Jader, er Jadeitt også en stein av velstand og overflod. Det vil hjelpe en virksomhet som sliter like mye som den vil hjelpe en sviktende hage. Jadeitt er spesielt nyttig for tenåringer og barn som er sjenerte, ensomme eller arbeider med skiftende hormoner. Bruk Jadeitt for å øke evnen til å tolke drømmene samt å øke muligheten for sanndrømming.

Fysisk kan Jadeitt hjelpe med mannlige reproduksjonsproblemer (forplantning), Den kan reparere celler og bein, lindrer smerte og lette muskelkramper og "leamus". Den gir også en god helbredelse etter kirurgi, og bidrar til å regulere høyt blodtrykk.


Geologi

Jadeitt er et pyroksen mineral med sammensetning NaAlSi2O6. Det er monoklin. Den har et Mohs hardhet på omtrent 6,5 til 7,0, avhengig av sammensetningen. Mineralet er tett, med en spesifikk vekt på omtrent 3,4.

Navnet Jadeitt er avledet (via fransk: l`ejade og Latin: llia) fra den spanske uttrykket "piedra de ijada" som betyr "stein på siden". Det ble antatt å kurere nyrestein om det ble gnidd mot siden av den plagede persons kropp. Det latinske versjonen av navnet, lapis nephriticus, er opphavet til begrepet nephrite, som ikke må forveksles med Jadeitt, men heller Grønn Jade.

Jadeitt er rapportert fra California, USA, Myanmar, New Zealand, Guatemala, Itoigawa, Japan, andre lokaliteter av Jadeitt inkluderer Kasakhstan, Russland, British Columbia, Canada, Italia og Turkestan.


Fysiske problemer og Plager: Blodtrykk, bein, reproduksjon av celler, kramper, kjønnsorganer

Følelsesmessige: Overflod, harmoni, kjærlighet, relasjoner

Spirituelle problemer og Plager: Sanndrøm og klardrøm

Norsk navn: Jadeitt
Engelsk navn: Jadeite
Chakra: Hjerte
Stjernetegn: Væren, Fiskene
Vibrasjon: 9
Hardhet: 6,5-7
Farge: Svart, blå, grønn, lavendel, oransje, rosa, rød, hvit, gul
Kjemisk formel: NaAlSi2O6 or Na(Al,Fe3+)Si2O6
Strunz klassifisering: 09.DA.25
Kategori: Pyroxene
Krystallsystem: Monoclinic
Spesifikk vekt: 3.24 to 3.43
Oppløslighet: 
Sjeldenhet: Sjelden