Pluto

Pluto og astrologi

Vi kan se på Jorden og menneskehetens historie i evigheten, og det nåværende stadium i utvikling kan sammenlignes med utviklingen til et foster. Det er med bakgrunn i denne sammenligningen at det er spesielt interessant å studere Uranus, Neptun og Pluto. Det er også derfor astrologer kaller disse ytre planetene transpersonale. Disse himmellegemene utøver innflytelse på generasjoner og påvirker menneskeheten politisk, spirituelt og sosiologisk, siden de er historisk forbundet med dette.

Den relativt nylige oppdagelsen av Pluto den 18. Februar 1930 av Percy Lowell skjedde samtidig med oppfinnelsen og den ultimate eksplosjonen av atombomben. Denne oppdagelsen førte til at verden, for sannsynligvis første gang, ble konfrontert med en kraft mektig nok til å utslette menneskeheten gjennom misbruk. Når den kjente atomfysikeren J. Robert Oppenheimer talte om atomisk ødeleggelse (Pluto), siterte han den berømte Hiniske klassikeren, Bhagavad Gita, da han sa «Vi visste at verden aldri ville være den samme igjen. Noen lo, noen gråt. De fleste var tause. Jeg tenkte på en tekst fra Bhagavad Gita: Jeg er døden, ødelegger av verdner.” Det kommer derfor ikke som en overraskelse at astrologer har tilskrevet Pluto ganske ødeleggende egenskaper.

Pluto har sterkest knytning til stjernetegnet Skorpionen, begge er intense, destruktive og mørke. Pluto representerer mer fundamentale aspekter av den menneskelige utvikling, som viljestyrke og enda viktigere eliminasjonsprosessen og transformasjon. Naturligvis er manifestasjonen av Plutos innflytelse avhengig av utviklingsstadiet. Eksempelvis vil et horoskop med tendenser til materiell anskaffelse og selvforhøyelse under påvirkning av Pluto drive et individ mot maktmisbruk. Adolf Hitler er et eksempel på dette med hensynsløs maktmisbruk under Pluto i åttende hus. Mange politikere, ledere og vellykkede kriminelle er påvirket av Pluto, spesielt i kombinasjon med personlige planeter som Solen, Månen, Merkur eller stigende tegn.

Pluto er omtalt i gresk og hindi mytologi. I gresk mytologi ble Pluto til Hades, dødens gud og hersker av dødsriket. Denne oppfattelsen av døden er imidlertid begrenset, siden Plutos dypere betydning har like mye å gjøre med gjenfødsel som med det tradisjonelle dødskonseptet. Døden er ganske enkelt et nytt transformativt stadium etterfulgt av gjenfødsel. Pluto representerer forfallet og bortfallet av det gamle i forberedelse til det nye. I Hindi og Vediske tradisjoner i India er Pluto, som Rudra eller Shiva personifiseringen av Tid. Den feminine motparten til Rudra i forbindelse med den kosmiske uttrykkelsen av Pluto er Kali, dødsgudinnen. Navnet Kali kommer fra Sanskrit Kala, som kan oversettes til tid og beskriver Plutos handling, det vil si at når tiden går vil alt blir født, vokse, dø og forsvinne.

På grunn av den ekstremt langsomme og eksentriske banen til Pluto er dens påvirkning på individuelle personligheter ikke fullt kartlagt av astrologer. En fullstendig krets gjennom stjernetegnene tar ca 248 år, og den kan tilbringe mellom 15 og 20 år i ett tegn. Dette er årsaken til at mange argumenterer mot bruk av Pluto i personlige horoskop, fordi påvirkningen er mer på generasjoner enn personlig og millioner av mennesker er født på den tiden planeten beveger seg gjennom et stjernetegn. Man kan derimot se at Pluto faktisk har en varende effekt på mennesker.